Een zondagskind

Wat een leuk gezicht. Het eerste alpacajong (cria) is zondag geboren in het veld. Wankel op de pootjes, maar direct bij de moeder in het kielzog. Na 11 maanden wachten is het beloond. De andere vijf volwassen alpaca’s snuffelen er om heen. Al  willen ze zeggen: we beschermen je.

Al een uur na de geboorte kan de kameelachtige staan. Drinken gaat ook vrijwel direct goed. Ze genieten lekker van de zon en de rust.

Maar even een extra appeltje voor moeders. Toch mooi dat zoiets op Hoeve Noordveld gebeurt. Met smart wachten we op nóg twee zwangere dames, hopelijk gaat dat deze week ook gebeuren. De vader is een witte alpaca…

De jongen zijn nestvlieders, dit betekent dat ze al met vacht en open ogen geboren worden. Ze kunnen in tegenstelling tot andere nestvlieders niet gelijk lopen, dit komt pas na een uur. In de natuur blijft de moeder een jaar lang voor haar jong zorgen.

Alpaca’s* hebben een draagtijd van gemiddeld 345 dagen. Er wordt maar één veulen per keer geboren (tweelingen zijn zeer zeldzaam), en dit gebeurt altijd overdag, zelfs meestal in de ochtend. Een alpaca likt haar jong namelijk niet droog omdat een alpaca de tong niet kan uitsteken. Omdat de alpaca’s van oorsprong uit de bergen komen en het daar ‘s nachts vriest, moet een cria voldoende tijd hebben om te drogen in de zon.

Een wollige groet,

Wybren & Tineke

Hoeve Noordveld

*  ook wel berglama genoemd; een evenhoevig zoogdier uit Zuid-Amerika

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on print
Share on email
Share on facebook