Oh deer!!

Donderdag 5 juli zijn we op Hoeve Noordveld verblijd met een geboren kalfje van ons witte hert met zijn Bambi.

 Wybren had voorheen al eens gezegd dat het best wel mogelijk was dat er een jong in Bambi zat. Toch moeilijk te zien omdat er niet een heel grote ronding te aanschouwen was.

Rond 13u was ik in het veld om alle dieren eten te geven. Het viel op dat Bambi zich afzonderde en in de bunker was. Zonder de anderen. Hier is meer aan de hand, dacht ik. Snel een foto-app naar Wybren. Toen was het kwart over 1. Rond 16u reden Mem en ik langs het hek terug naar de boerderij en zie daar EEN KALFJE!!

Uiteraard foto’s gemaakt die we bijgevoegd hebben. Zo prachtig mooi. Een kadootje voor ons dat het hier zomaar in het park (voor de eerste keer) gelukt is.

De kraamverzorgsters waren er in een mum van tijd bij, drie alpaca’s die rond de damherten gingen staan om ze te beschermen leek het. Ja het schijnt, ze zijn beter dan waakhonden; ze kijken inbrekers weg als je er niet bent.

Aan het einde van de lente wordt een hertenjong na een draagtijd van 230 dagen,geboren. Een hinde krijgt zo’n 1 tot (zelden) 2 jongen. Het kalfje* weegt ongeveer 4,5 kilogram en heeft eenzelfde kleurenpatroon als volwassen dieren. Als het jong is geboren duwt de hinde het jong met haar neus in de bosjes als er gevaar is en laat het kalfje daar achter en gaat zelf een eindje verderop staan om de vijand af te leiden. De zoogtijd duurt gemiddeld zo’n twaalf weken.

Als een hert geboren is probeert hij al meteen te staan, zijn moeder helpt hem dan een beetje. Na 2 uur durft het jong al een paar stappen te zetten. Om te weten of een jong een mannetje of vrouwtje is moet je kijken naar de plek waar het gewei later komt. Damherten die op volwassen leeftijd wit zijn, worden echter met een zandkleurige vacht geboren.

Het damhert (Dama dama) is een evenhoevig zoogdier uit de familie van de hertachtigen (Cervidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd als Cervus Dama in 1758 gepubliceerd. Tussen de ijstijden leefden de damherten onder andere tot in West-Europa, maar de laatste ijstijd heeft de dieren naar Klein-Azië verdreven.

Maar er was nog meer jong spul. Kleintje wallaby, de kippen hun kuikentjes, de kleintjes kalkoenfamilie, eendjes her en der (zeer vruchtbaar daar op het ex-aardappelland).

Warmhartige groet,

Wybren & Tineke

 

*jong van het grof wild. Naar het geslacht bij edelwild: hertekalf, hindekalf

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Slider_Widget”][/siteorigin_widget]
]]>

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on print
Share on email
Share on facebook