De gebroeders Montgolfier*

Op 19 september 1783 lieten de broers de eerste ballon met passagiers opstijgen. De vaart -van een schaap, een haan en een eend- vertrok vanuit Versailles en duurde 8 minuten. 

Nu, 235 jaar later, konden we afgelopen maandag dankzij de gebroeders het unieke varen aanschouwen van (voor ons in het veld te zien) zes luchtballonnen die opgestegen waren vanuit Nij Altoenae. Totaal zeven ballonnen met 51 man.

Vanuit de mand: ‘Je konnen sels de groate frachtskepen met auto’s d’rop sien die’t achter de ailânden, op de Noordsee, foeren. De kûnstwerken (Escher) in ’t graan kwammen echt goed tot leven. ’t Waar echt skitterend.’ (BP 25-7).

Wat is het Bildt toch mooi.

Vanaf Hoeve Noordveld hebben we de ballonnen zien gaan en uiteraard gefotografeerd. Volgens ons is dit groot gebeuren nog nooit zo vertoond zo vlakbij de zeedijk. Hoogstwaarschijnlijk kan dit over tweehonderdenvijfendertig jaar ook nog opgezocht worden.

Een luchtballon of ballon is een luchtvaartuig waarbij een mand die plaats biedt aan de passagiers, opstijgt, hangende aan een ballon (‘envelop’) die lichter is dan lucht. Het geheel wordt voortbewogen door de wind. De horizontale voortbeweging van de luchtballon hangt af van de windrichting, slechts de verticale (stijgen en dalen) en een draaiende beweging (roteren) kan door de ballonvaarder worden beïnvloed.

Hartelijke groet,

Wybren & Tineke

Oudebildtzijl

 

*De heteluchtballon is het oudste type en werd in 1783 uitgevonden door deze gebroeders. In het Frans wordt de heteluchtballon daarom nog steeds Montgolfière genoemd.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Slider_Widget”][/siteorigin_widget]
]]>

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on print
Share on email
Share on facebook