Kip, ik heb je!


Wist u dat er 52 miljard kippen op de wereld zijn?

En wij hebben daar een aantal van op Hoeve Noordveld. Alle kleuren.

De van de week aangehaalde Barnevelders zijn van een middelzwaar kippenras dat zijn oorsprong heeft in het Nederlandse Barneveld. Bijzonder aan dit ras zijn de uiterst donkerbruine eieren. Binnenkort in het kastje aan de weg (de lege bakjes komen ook al automatisch terug in het kastje, zo leuk). Nou ja, leeg; de buurtjes stopten er even een lief kaartje bij in. Of bv. een appje: De eitjes smaken prima. Zal ik de lege doosjes maar weer in het kastje doen?

Het is een ongedwongen tafereeltje daar aan de weg. Boompje. bordje, kastje, weitje,  eitje.

Een van de waarschijnlijke voorouders van de kip is het bankivahoen, dat voorkomt in Zuidoost-Azië. Sommige rassen kunnen wel 20 jaar oud worden. De kip kan haar kop heel ver in alle richtingen draaien, dankzij het grote aantal halswervels: veertien -de mens heeft er maar zeven-.

Een kip heeft maar liefst een lichaamstemperatuur van 41 °C.

 “de vogel die elke dag leven schenkt”

Een kippenei is ovaal, wat is afgeleid van het Latijnse woord ovum, dat ei betekent. Eigenlijk staat in het eerste zinnetje: een ei is eivormig. ‘Ovum’ is afgeleid van het Latijnse woord avis, dat vogel betekent. Ovum is ‘het ding van de vogel’. Een hen doet er ongeveer 25 uur over om een ei te maken. Wanneer hennen plm. 6 maanden oud zijn, kunnen ze eieren leggen. En als een kip eieren legt, staat ze*

Vandaar dat Wybren een prachtig handige legbak voor ze heeft gemaakt. Vier op een rij. In dit geval laten de spelers om de beurt een ei vallen (😊).

De meeste eieren zijn lichtbruin of wit. Er zijn echter ook groenleggers die blauwe of groene (onze Araucana) eieren leggen en rassen die opvallende donkere roodbruine eieren produceren (bv. de Marans). De kleur wordt in de eileider aangebracht en is karakteristiek voor het ras. De Marans stammen oorspronkelijk uit de omgeving van het Franse dorp Marans.

Kippen produceren dertig tot veertig verschillende geluiden, die allemaal verschillende betekenissen hebben. ‘Praten’ of tokkelen, zoals veel mensen het noemen, gebeurt zelfs al voor dat de kip geboren wordt.

Een moederkloek (moederkip) geeft haar kennis door aan haar kuikens, en dat gebeurt zelfs al terwijl de jongen nog in het ei zitten. De kuikens antwoorden terug door gepiep dwars door het eierschaal heen.

Een biologische groet,

Wybren & Tineke

Oudebildtzijl

*zolang een kip eieren legt is ze niet ziek

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on print
Share on email
Share on facebook