Hortensia van Nassau uit 1771


Eindelijk mooi zonnig weer (en een uurtje extra).

Dat betekent actie in de tuin. Tig hortensia’s van O&T gekregen voor hier op it hiem.

Wybren en zoon hebben met kar en schop de hele bubs versjouwd en op Hoeve Noordveld weer gedropt. Ja, en toen weer ingraven, met de zon in de rug. Alles voorzien van water en groeikorrels. Het feest kan beginnen.

Bij de linker kant van de camperheg zijn de meesten geplant, doorgetrokken naar de sloot. We moeten wachten tot rond juni voor de leuke kleuren maar dat zal wel lukken.

Nooit geweten: het gewas is vernoemd naar een vrouw, maar het is niet met zekerheid bekend welke. Er wordt vaak verwezen naar Hortense de Beauharnais, de dochter van keizerin Joséphine de Beauharnais van Frankrijk, maar die was nog niet geboren toen het gewas rond 1771 van deze naam werd voorzien door de botanicus Philibert Commerson. Het vermoeden bestaat dat de bedoelde Hortense in werkelijkheid Hortense van Nassau was, dochter van Karel Hendrik Nicolaus Otto, Prins van Nassau-Siegen, die zelf heeft deelgenomen aan een expeditie rond de wereld.

Zo werd in 2008 de ‘Endless Summer’ in Nederland op de markt gebracht. Deze hydrangea bloeit zowel op oude als op nieuwe takken, zodat er telkens opnieuw bloemen gevormd worden (bloei juni tot oktober in de kleuren blauw, roze en wit).

Sinds 2010 is ook ‘Forever & Ever’ verkrijgbaar. Deze bloeit eveneens op eenjarig hout. Er worden nog steeds nieuwe variëteiten in de vrije natuur van Japan gevonden, zoals dubbelbloemige.

Voor de hortensia’s is een zonnige tot halfbeschaduwde plek vereist. De plant kan het beste in kleiachtige, vruchtbare, vochthoudende grond worden geplaatst*. Het planten kan het beste gebeuren in het vroege voorjaar (maart) of in het najaar (oktober of november).

Het kleurenpalet reikt van sneeuwwit tot ijsblauw, van oudroze tot donkerpaars, van citroengeel tot felrood.

Bij oprijden Oudebildtdijk 6: rijdt u a.u.b. rustig het erf op i.v.m. loslopende/spelende honden en andere dieren.

Een bloemige groet,

Wybren & Tineke

Oudebildtzijl

*Een plus van de plant: snoeien is over het algemeen niet nodig.
]]>

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on print
Share on email
Share on facebook

Zoek en boek

Verplichte velden zijn gekenmerkt met *